6 Mart 2014 Perşembe

Hangisi Hangisiydi ?

 Güzel güzel konuşurken birden söylediğiniz kelimenin aslında söylemek istediğiniz şeyi karşılamadığını fark edince için için üzülmediniz mi? inşallah anlamamışlardır demediniz mi? çoğu zaman daha kelime ağzınızdan çıkar çıkmaz birisi "onun doğrusu şudur" deyip sizi ezmedi mi? o halde sizin için hazırladığımız listeye bir göz gezdirin ve bilgilerinizi tazeleyin.


1. İsveç - İsviçre


Sürekli birbirine karıştırılan iki ülke. Saati, çikolatası, çakısı bağlantısızlığıyla ünlü olan İsviçre, Avrupa'nın göbeğinde küçük olan. Daha kuzeyde yer alan, Norveç'in
komşusu ise İsveç.

2. Büyük Selçuklu - Anadolu Selçuklu

Tuğrul ve Çağrı Bey'lerin kurduğu, bize Anadolu'nun kapılarını açan Büyük Selçuklu İmparatorluğu. Onun ardından Süleyman Şah'ın kurduğu, en parlak dönemini Alaaddin Keykubat döneminde yaşayan ise Anadolu Selçuklu Devleti.

3. İthalat -İhracat

Dışarıdan mal almak ithal etmek, dışarıya mal satmak ise ihraç etmek. Çikita muz ithal edip tekstil ürünü ihraç etmek gibi.

4. İskele - Sancak

Hangisi geminin solu, hangisi sağı karıştırıyorsanız. SAncak'ın SAğ olduğunu bilin. Gerisi kolay.

5. Mazur - Maruz

Mazur; bir mazereti bir özrü bulunan kimse. Maruz ise karşı karşıya risk içinde anlamında. Kişi mazur görülürken, bir şeye maruz kalır.

6. İstidat - İstibdat

Bir 'b' harfi ile birbirinden ayrılan ama anlamları arasında dağlar olan iki yakın kelime daha. İstidat; kabiliyet, yetenek, eğilim anlamına gelirken, istibdat; baskı yönetimi, zorbalık anlamında.

7. Trampet - Trompet

İkisi de müzik enstrümanı olsa da Trampet vurmalı, Trompet üflemeli bir çalgı.

8. Puset - Ana Kucağı - Kanguru

Özellikle çocuğu olmayanlara hiçbir şey ifade etmeyen üçlü. Burada soldan sağa; Puset, kanguru, ana kucağı görülüyor.

9. Tahrik - Tahriş

Karıştırılması güç olan ama yine de karıştırılan bir çift daha. Tahrik kışkırtmak anlamındayken tahriş bildiğin berelenme.

10. Poyraz - Lodos

Birbirine zıt yönlü iki rüzgar da sıklıkla karıştırılır. Poyraz kuzeydoğu, Lodos güneydoğu yönünden eser. Baş ağrısı yapan lodostur.

11. Cenk - Erdem

Bu radyocu ikilimizden hangisi hangisiydi sıklıkla karıştırılır. Uzun saçlısı Cenk.

12. Laurel - Hardy

İşte karıştırılan bir başka ikili, zayıf olan Laurel.

13. Mütevazi - Mutevazı

En sık yapılan hatalardan biri. Görselde yanlış kullanım örneği görüyorsunuz. Mütevazi birbirine paralel demek, mütevazı ise alçak gönüllü anlamında.

14. Nöroloji - Nöroşirurji

Beni niye nörolojiden nöroşirurjiye sevk ettiler ki, ikisi de aynı değil mi? diye düşünmeyin değil. Nöroşirurji beyin cerrahisi oluyor.

15. Mango - Avokado

Bilmiyorum belki de bunu sadece biz karıştırıyoruz ama mango tatlı sulu bir meyve iken, avokado pişirilmeden tüketilmesi zor bir meyve, sebze bile olabilir emin değiliz.

16. İki nokta - Noktalı virgül

İki nokta: Metin içerisinde çoğunlukla alıntı yaparken, liste yaparken ve açıklama yaparken kullanılır
Noktalı virgül: 
1. Cümle içinde virgüllerle ayrılmış tür veya takımları birbirinden ayırmak için konur.
2. Ögeleri arasında virgül bulunan sıralı cümleleri birbirinden ayır­mak için konur.
3. Özneden sonra virgül kullanılarak birbirinden ayrılmış sözcükler varsa özneyi belirginleştirmek için özneden sonra konur.
4. Birbirini takip eden cümlelerde (bağlı cümlelerde) ikinci cümlenin başında "çünkü, ama, fakat, lakin" gibi bağlaçlardan önce konur.

17. Budapeşte - Bükreş

Birbirine komşu iki ülkenin başkentleri de sıklıkla birbiri içine geçen kavramlardan. Bükreş Romanya'nın Budapeşte Macaristan'ın başkenti.

18. Pasifik okyanusu - Atlas okyanusu

Hangisi neredeydi acaba? Avrupa ile Amerika arasında yer alan Atlas okyanusu. Zaten Avrupa'dan Amerika'ya giden yolcu gemilerinin transatlantik olarak adlandırılması bu yüzden. Ayrıca ülkemizde okyanus ötesi tabirindeki okyanus da atlas okyanusu oluyor.

Nedir,Neden,Nerede,Nasıl, Niçin,Hangi, Kim,kimdir,Nerede sorularına cevap bulacağınız blog sitesi. ...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

konuyla ilgili yeni bilgiler ekleyerek katkı yapabilirsiniz..