Köpeklerde insanlar gibi depresyona girebilirler pic.twitter.com/reRnCjPmUe
— 1 YENİ BİLGİ (@1Yeni_Bilgin) 9 Ekim 2015
Köpeğiniz Depresyona mı Girdi?
Köpeğinizin davranışları değişti. Saldırgan oldu, evinizi pisliyor, eşyalarınıza zarar veriyor, evde yalnız kaldığında bunalıma giriyor… Panik yapmayın önce bir düşünün bakalım, değişen sevgili dostunuz mu, yoksa, siz misiniz?
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Veteriner Fakültesi’nde, köpeklerdeki davranış bozukluklarına yönelik yürütülen bir araştırma, tedavideki başarının, hayvanların sahiplerinin tutumlarını değiştirmeleriyle ilişkili olduğunu ortaya koydu. İÜ Veteriner Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tamer Dodurka, Prof. Dr. Alev Akdoğan Kaymaz, Dr. Abdullah Kayar ve Araştırma Görevlisi Ebru Özaytekin’le, “davranış bozukluklarına sahip köpeklerin sorunlarının çözümündeki başarı oranını ve başarısızlıkların nedenlerini belirlemek” amacıyla bir araştırma gerçekleştirdiklerini söyledi.
EVE PİSLEME, EŞYAYA ZARAR VERME SORUNU VARSA
Fakülteye getirilen çeşitli davranış bozukluklarına sahip 100 köpekle çalışma yaptıklarını anlatan Dodurka, başlıca davranış sorunlarının, “saldırganlık, evde yalnız kalma bunalımı, eve pisleme, eşyaya zarar verici davranışlar ve fobi, korku problemleri” olduğunu kaydetti.
Dodurka, köpeklerin kişiliklerinin, doğumdan 12. haftaya kadar olan dönemde oluştuğunu ifade ederek, köpeklerin bu dönemde, yalnız kalmaya alıştırılması, evdeki mertebelerinin öğretilmesi gibi doğru eğitimlerin verilmesi gerektiğini vurguladı. Tamer Dodurka, bu yapılmazsa, köpeğin daha sonraki döneminde karşılaşacağı durumlara ciddi tepkiler gösterebileceğini dile getirerek, şunları kaydetti: “Davranış bozukluklarının çoğunun sebebi hayvanın yakın çevresidir. Tedavide ilk istediğimiz, hayvanın sahibinin bu tutumunu değiştirmesidir. Davranış bozuklukları hayvan sahiplerinin yanlış tutumlarından kaynaklanır, fazla duygusal olanlar, köpeğin mertebesini öğretmeyenler, köpeğin dünyayı farklı algılamasına neden olur. Sahibi tutumunu değiştirmedikten, çevre şartları değişmedikten sonra hayvanda düzelme bekleyemeyiz.” Dodurka, tedavide hayvan sahibinin davranışlarının değiştirilmesi dışında, vakanın özelliklerine göre ilaç tedavisi veya insan psikolojisindeki tedavi yöntemlerini de kullandıklarını bildirdi.
Nedir,Neden,Nerede,Nasıl, Niçin,Hangi, Kim,kimdir,Nerede sorularına cevap bulacağınız blog sitesi. ...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
konuyla ilgili yeni bilgiler ekleyerek katkı yapabilirsiniz..